Waar komt de naam MIMIK vandaan?

Iedere voorstelling - of die zich nu op het filmdoek of op het podium afspeelt - is in de basis overdracht van emotie. Verbazing, blijdschap, vreugde, angst, woede of verdriet; alles is emotie. Expressie. Gezichtsuitdrukking. Mimiek. En voor wie de knipoog van De Viking naar het verleden wel kon waarderen: in Noorwegen, het land van de Vikingen, is mimiek mimikk. Samengevoegd en ietwat verbasterd: MIMIK. Een sterke naam, vanaf nu stevig gelinkt aan film en theater. Synoniem voor cultureel uitgaan.

Hoe groot wordt MIMIK?

MIMIK heeft vier filmzalen met 145, 72, 60 en 50 stoelen. Niet te groot, niet klein. In deze goed uitgeruste filmzalen kunnen ook debatten georganiseerd worden, lezingen en presentaties. De capaciteit groeit daarmee enorm ten opzichte van De Keizer. In MIMIK verwachten we niet minder dan 5.000 filmvoorstellingen per jaar te programmeren. Daarnaast is er een intieme theaterzaal voor 190 bezoekers. Ook te gebruiken voor filmvoorstellingen, en met een volledig inschuifbare tribune multifunctioneel ideaal voor zakelijke bijeenkomsten zoals congressen, diners en recepties. Het aantal theatervoorstellingen zal vergelijkbaar zijn met wat nu in Bouwkunde geprogrammeerd wordt, zo’n 120 per jaar. Wel kunnen bijna twee keer zoveel bezoekers van die voorstellingen genieten. Alle zalen zijn modern, goed uitgerust, en voorzien van zeer comfortabele stoelen.

En het logo?

Een mond. MIMIK is emotie. Als je lacht, als je huilt, als je bang bent, verbaasd of verwonderd; de vorm van je mond verandert voortdurend. Wij veranderen met je mee. In geabstraheerde vorm zie je in het logo een mond. Blij, verbaasd, verdrietig, of – met een knipoog naar de kronkelende loop van de IJssel – verward.

Wat zie ik in MIMIK?

MIMIK programmeert actuele films uit alle hoeken van de wereld. Er is ruimte succesvolle films langer te laten draaien, meer te experimenteren met spraakmakende films, en beter in te spelen op de wensen van onze bezoekers. Denk aan festivals, meer jeugdfilms, speciale eenmalige voorstellingen en crossovers in combinatie met theater en horeca. In de theaterzaal zie je het unieke en veelgeprezen theaterprogramma van Bouwkunde terug: muziek, cabaret en literatuur. Er is veel aandacht voor jong talent en nieuwe makers. MIMIK biedt bovendien een podium aan kunstvormen die nu in Deventer onderbelicht blijven zoals wereldmuziek en moderne dans.

Wat is onze missie?

Verrassen, ontmoeten, verrijken. Dat zijn de kernwoorden waarop al onze activiteiten gericht zijn. We willen bezoekers verbinden, uit hun bubbel verleiden en iets meegeven dat van waarde is. Onze programmeurs zoeken actief het contact met onze bezoekers. Makers, acteurs, artiesten; we brengen ze graag met je in contact.

Hoe hoog is de drempel?

Drempel? MIMIK heeft geen drempels. De enorme glazen pui staat symbool voor onze toegankelijkheid. MIMIK wil er voor iedereen zijn die interesse heeft in cultuur, in de ander en in bijzondere ervaringen. Maar ook voor een kop koffie, een smakelijke lunch of een gezonde snack ben je bij ons van harte welkom. En als je denkt dat we het nog beter kunnen doen voor jou of een ander, horen we dat graag.

Hoe is MIMIK ontstaan?

MIMIK is het vervolg op het succesverhaal van Filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde. Door samen te gaan in een nieuw pand met gastvrije horeca ontstaat een levendige ontmoetingsplek die voldoet aan de eisen van huidige en toekomstige generaties.

Eten? Drinken?

Absoluut! Wij bieden een compleet avondje uit. Op de eerste verdieping komt het café en op de begane grond het restaurant. Het concept is nog volop in ontwikkeling, maar we focussen op duurzaam, gezond en gastvrij. Je bent uiteraard ook welkom als je niet voor een film of voorstelling komt.

Wanneer is MIMIK open?

Het is de bedoeling dat we in 2020 onze deuren openen. En als we eenmaal open zijn, gaan we niet meer dicht. Zeven dagen per week van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat ben je van harte welkom. Tot die tijd kun je op onze huidige locaties genieten prachtige van film- en theatervoorstellingen.

Is MIMIK goed bereikbaar?

De Noorderberggarage en Centrumgarage zijn vlakbij. Vanaf beide garages is het slechts een paar minuten lopen naar MIMIK. Bepaald geen straf in zo’n mooie stad als Deventer! En aan de overkant van de IJssel is volop gratis parkeergelegenheid. Als je het pontje neemt, kom je vlakbij MIMIK aan wal. Ook wordt er door de gemeente op verschillende plekken rondom MIMIK extra ruimte gemaakt voor fietsparkeren. Zo komt er onder meer een flinke rij fietsenrekken aan de Nieuwe Markt (van het plein naar de Welle). De gemeente is nog druk bezig met het ontwerp van de directe omgeving. Daarbij wordt ook nadrukkelijk rekening gehouden met onze mindervalide bezoekers. Wordt vervolgd.

Kan ik alvast een kijkje komen nemen?

Sorry. Rondleidingen in het nieuwe pand zijn nu helaas nog niet mogelijk, maar houd vooral onze site in de gaten. We willen je graag ontmoeten en onze nieuwe plek laten zien. We gaan daartoe een aantal contactmomenten organiseren. We doen ons best om dit in MIMIK te doen, maar zolang dat nog niet kan, staan we op onze huidige locaties klaar voor je ideeën en vragen.

Wat gebeurt er met het filmhuis en het theater?

Filmhuis De Keizer en Theater Bouwkunde blijven het komende jaar gewoon open onder hun eigen naam op hun eigen vertrouwde stekje. Pas als de bouw van MIMIK volledig klaar is, gaan we gezamenlijk over naar het nieuwe onderkomen aan de IJssel. Bouwkunde blijft als restaurant ook in de toekomst gewoon bestaan. En gelukkig maar!

Wat gebeurt er met de naam Viking?

Die verdwijnt. Viking was de werktitel van het veelbesproken nieuwe cultuurhuis aan de Welle. Die naam is eerder een knipoog naar het verleden dan naar de toekomst. Terwijl het nou juist om die toekomst moet gaan. En om de vele nieuwe mogelijkheden die het nieuwe pand biedt op het terrein van film, theater, festivals, educatie, debat en elke denkbare combinatie daarvan. Kortom: bij het nieuwe pand aan de IJssel hoort een nieuwe naam. Een naam die beter past bij het pand en de niet geringe ambities: MIMIK Theater + Film + Horeca.