Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.
Speciaal voor vanavond hebben accordeonist Dirk Overbeek, zangeres Vera Bon en schrijver Ishfarah Esseboom een kort programma (van ongeveer 3 kwartier) samengesteld waarin ze op zoek gaan naar zichzelf, en hoe ze zich staande houden in deze wereld vol conflicten en polarisatie. Op het podium komen ze niet alleen zichzelf tegen, maar ook elkaar. Muziek en tekst gaan in elkaar over en versterken elkaar in de zoektocht naar hoe zij zich verhouden tot vrijheid en onvrijheid tegen het licht van de Tweede Wereldoorlog. Een zoektocht naar een antwoord. Als dat er al is.
Vera Bon
Nederlandstalige, poëtische synth pop Diepe bassen, kapotte synths, dromerige zanglijnen en heldere taal. Vera Bon draait er niet omheen: een mensenleven piept en kraakt. In haar Nederlandstalige synthpop liedjes zoekt ze de rauwe randjes op. Haar poëtische teksten gaan over een verlangen om te verdwijnen en het spelen van een mens. Vera Bon was het afgelopen jaar o.a. te horen op Oerol, Fringe festival en Radio 1. In mei 2023 verscheen de plaat Zweven.
3voor12: “Vera Bon werkte de afgelopen tijd aan een nieuwe, meer elektronische sound [..] Haar geluid was vernieuwend, spannend en maakte nieuwsgierig naar meer.”
Ishfarah Esseboom
Ishfarah is schrijver van een niet bestaand genre. Ze laat zich inspireren door teksten en muziek in verschillende talen en dialecten. Slingerend over de grenzen tussen songtekst, gedicht en spoken word vertelt Ishfarah het verhaal van haar eigen kleurrijke wereld. Samen met haar publiek wil ze dan in het nieuwe, vreemde of persoonlijke op zoek naar herkenning.
Dirk Overbeek
Accordeonist Dirk Overbeek laat in alles wat hij doet de veelzijdigheid zien van zichzelf en zijn instrument. Zo speelt hij onder andere Nederlandstalige poëtische pop, Franse chansons en eigen composities in wisselende en niet alledaagse bezettingen. Daarnaast is hij regelmatig in het theater te vinden als muzikant in (muziek)theatervoorstellingen, en arrangeert en dirigeert hij bij tijd en wijle.
In 2021 is Dirk afgestudeerd van het ArtEZ Conservatorium richting Jazz & Pop Accordeon. In 2023 won hij de tweejaarlijkse Deventer CultuurTalentprijs. In een hokje valt Dirk niet te plaatsen, en hoe graag hij dat misschien voor de duidelijkheid wel zou willen, juist buiten de lijntjes komt hij het beste tot zijn recht.
Let op: Dit is een kort programma en duurt ongeveer 3 kwartier.
Na afloop staat er een drankje voor je klaar.