9877

Muziek

Martin Fondse, Margriet Sjoerdsma, Vrouwkje Tuinman, Matangi Quartet

Stop de Tijd

Koop tickets
7171

Muziek

Martin Fondse, Margriet Sjoerdsma, Vrouwkje Tuinman, Matangi Quartet

Stop de Tijd

Koop tickets

Topmusici Margriet Sjoerdsma (vocalist), Martin Fondse (Componist des Vaderlands) en het Matangi Quartet maken samen met dichteres Vrouwkje Tuinman een epische voorstelling over de wens om de wereld en de tijd naar onze hand te zetten. Een mix van pure kamermuziek, een vleugje jazz en een knipoog naar de gospel.

Pianist Martin Fondse (Componist des Vaderlands) en vocaliste Margriet Sjoerdsma maken samen met dichteres Vrouwkje Tuinman een voorstelling over de neiging van de mens om de wereld en de tijd naar onze hand te willen zetten. Ze worden begeleid door de strijkers van Matangi Quartet. Stop de Tijd is een mix van pure kamermuziek, een vleugje jazz en een knipoog naar de gospel. Met ontroerende gedichten van Vrouwkje Tuinman verteld door Vrouwkje zelf. Ook teksten van Remco Campert, Jean-Pierre Rawie en F. Starik komen voorbij. 
 
Het geluk van een lege agenda. 
Het verlangen om, desnoods ingevroren, eeuwig mee te gaan. 
Jezelf tot museum maken. De angst voor gemis.
Kan er niet even iemand anders dood zijn dan die ene?

Stop de tijd
Een voorstelling met 6 musici en 1 dichteres . 
Stop de Tijd is een poëtische muziekvoorstelling met songs die zich bewegen van klein en intiem naar groots, orkestraal en episch. Alledaagse onderwerpen worden bezongen, maar ook onwaarschijnlijke en absurde zaken staan in de schijnwerpers. 


Over het gezelschap: 
Alleskunner Martin Fondse, Componist des Vaderlands, componeert voor uiteenlopende ensembles als het Concertgebouworkest, het Metropole Orkest en AskoSchönberg. Internationaal maakte hij furore met zijn eigen orkesten en samenwerkingen zoals met de Braziliaanse popster Lenine. Daarnaast is Fondse een veelgevraagd solo-artiest op piano en vibrandoneon. Hij heeft een eigen narratieve en humoristische stijl waarmee hij in 2017 de prestigieuze Boy Edgar Prijs won.

Margriet Sjoerdsma veroverde Nederland met A Tribute to Eva Cassidy. Meer dan tachtig keer trad ze op met dit veelgeprezen album, van North Sea Jazz Festival tot een afgeladen Concertgebouw. In 2021 ontving Sjoerdsma een Edison voor haar album Odelion Orchestra – Northern Lights. Eerder won ze de prestigieuze Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret: de Bronzen Leeuw.

Vrouwkje Tuinman schrijft romans, dichtbundels, teksten voor muziektheater en veel meer. Ze won er onder meer de Grote Poëzieprijs mee. In 2022 ontving ze de C.C.S. Croneprijs voor haar hele oeuvre. In juni 2022 verscheen haar novelle Tijdelijk verblijf. In Stop de Tijd leest ze nieuw werk voor. Haar openhartige maar ook ironische gedichten worden verklankt door Sjoerdsma, Fondse en het krachtige, inventieve Matangi Quartet. Sierlijke folk, klassieke muziek, jazz en pop komen samen. Letterlijk en figuurlijk tijdloos.

Matangi Quartet is in tweeëntwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. De vier musici zijn stuk voor stuk zelfstandig en eigenzinnig. Wat ze bindt is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid. Naar nieuwe muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire, naar onverwachte samenwerkingen met andere kunstvormen van cabaret tot dans.
 

 

Er staat na afloop een drankje voor je klaar.
 

Margriet Sjoerdsma zang, composities, teksten
Martin Fondse piano, vibrandoneon, zang, composities, arrangementen
Vrouwkje Tuinman teksten, stem, melodica
Matangi Quartet Karsten Kleijer (altviool) - DaNiel Torrico (viool) - Arno van der Vuurst (cello) - Maria Paula Majoor (viool)
Xander Straat regie
Jelle Pijnenborg geluid
Berk Aarts licht
Udo Prinsen Artwork
Tami Matuoka productie
Karen van Gilst foto
Via Rudolphi boeker
NRC

"Ontroerend, hilarisch en eclectisch: 'Vruchtbare kiemen tot voelen en nadenken: je wordt per seconde wijzer."

Volkskrant

"In het intieme theaterconcert 'Stop de tijd' gaan poëzie en muziek een verbond aan"

Theaterkrant

"Nuchtere woorden en klanken sorteren een lichte roes van melancholie (...) Zo worden alledaagse voorwerpen geverfd met een weemoedigheid waarbij wordt stilgestaan bij het doorgaan van tijd. Het is wat het is, maar tegelijkertijd slaat het in als een bom."