16600

Film

Het Alfabet van de Angst & Einde en Begin

John Albert Jansen, een retrospectief

Koop tickets

John Albert Jansen (16 juni 1954 (Deventer) – 7 januari 2024 (Almere) ) wordt als filmmaker vooral herinnerd vanwege zijn documentaires of kunst en meer specifiek, literatuur. 

In het kader van het Woordwaarde festival worden in MIMIK in een klein retrospectief vier van zijn schrijversportretten vertoond:  

Film 'Het Alfabet van Angst' (Herta Müller)

Een documentaire over de Roemeens-Duitse Nobelprijswinnares Herta Müller. Haar collages, haar trauma's en haar angsten.

De Roemeens-Duitse Herta Müller (1953) ontving in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur. Müllers ouders waren Duitstalige Roemenen. Haar vader diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in de SS. Haar moeder zat na de oorlog vijf jaar in een werkkamp in de Sovjet-Unie. Haar eigen studietijd en leven als volwassene werd gedomineerd door de repressie van het regime van Ceausescu en de voortdurende verhoren en manipulaties door de Securitate. Leven in een dictatuur is het thema van haar werk en de angsten en trauma’s die daar uit voortvloeien bepalen haar leven nog sterk.  

Als Herta Müller niet aan een roman werkt, maakt ze collagegedichten. De verbijstering en de angst die haar prozawerk kenmerkt, zitten ook hier overal verstopt.  

De film Het alfabet van de angst is een reis naar de bronnen van haar werk, naar de doodsangst en naar de levenshonger die in al haar teksten liggen opgesloten. Een film over een leven in angst met de literatuur als wapen.

 

Film 'Einde en Begin' (Wyslawa Szymborska)

Een ontmoeting met Wisława Szymborska en een reis door Polen met haar gedichten als leidraad. Een speurtocht naar de 'fragmenten van menselijk bestaan', die zij opdiept en oppoetst tot goudglanzende klompjes poëzie.

De Poolse dichteres Wisława Szymborska (1923) was internationaal amper bekend toen de Zweedse Academie op 3 oktober 1996 bekendmaakte dat haar de Nobelprijs voor literatuur was toegekend. Inmiddels is ze wereldwijd misschien wel de meest gevierde en gelezen dichter van onze tijd. Ze schrijft in haar gedichten met verwondering en milde spot over de mens met al zijn ijdelheden. (Hij is een beetje dwaas, maar hij verdient ons mededogen.)  

Wisława Szymborska heeft haar privéleven altijd zorgvuldig afgeschermd. Wat ze over zichzelf te zeggen heeft, staat in haar gedichten en over haar gedichten praat ze niet. En nog minder over zichzelf. Het mag dan ook bijzonder genoemd worden dat regisseur John Albert Jansen tot twee keer toe belet heeft gekregen bij haar thuis, waar hij haar leerde kennen als een even gedistingeerde als schalkse en humoristische oude dame. Daarnaast vertellen enkele markante persoonlijkheden uit het Poolse culturele leven over de dichteres. 

John Albert Jansen

John Albert Jansen studeerde Nederlands en Literatuurwetenschappen aan de UvA en Berlijn. Na een verblijf van drie jaar is hij als journalist en programmamaker op veel terreinen actief geweest. Hij begon als journalist voor o.a. Het Parool, De Volkskrant en Vrij Nederland. Daarnaast maakte hij voor NPS, Humanistische Omroep, IKON en met name VPRO veel radioprogramma’s. Voor VPRO Boeken was hij presentator en eindredacteur. 

Vanaf midden jaren negentig heeft hij zich tevens toegelegd op het maken van films en tv-documentaires, die zich vooral begeven op het snijvlak van kunst en maatschappij.

Over zijn films schreef NRC-criticus Hans Beerekamp: ‘Jansen slaagt er als geen ander in literatuur, landschappen en persoonlijke en nationale geschiedenis te vervlechten tot een documentaire, die zelf ook kunst is. Het is een poëtische vorm van visuele essayistiek.‘ 

 John Albert Jansen