17251

Movies that matter

Grand Me

Koop tickets
17254

Movies that matter

Grand Me

Koop tickets
17252

Movies that matter

Grand Me

Koop tickets
17255

Movies that matter

Grand Me

Koop tickets
Een 9-jarig Iraans meisje is van plan haar ouders voor de rechter te slepen na hun bittere scheiding, in deze levendige en bitterzoete film geregisseerd door haar tante. Een frisse, eigentijdse bijdrage aan de mooie Iraanse traditie van films over de wereld van kinderen.

Melina woont bij haar liefhebbende grootouders in de Iraanse stad Isfahan. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder en vader zijn niet in staat om voor hun dochter te zorgen. Melina wil bij haar moeder in Teheran wonen, maar zowel haar onvoorspelbare vader als haar nieuwe stiefvader staan dat niet toe. Wanneer de vastberaden Melina 9 wordt, heeft ze een idee: ze wil een voogdijzaak beginnen. Maar haar plannen worden gedwarsboomd door de complexiteiten van het volwassen leven. Regisseur Atiye Zare Arandi is ook de tante van Melina, en hun hechte relatie biedt een uniek inzicht in haar leven en gedachten. Van het berispen van haar moeder in de auto tot het irriteren van haar vader aan de telefoon, tot het lakken van de nagels van haar goedmoedige opa. Conflicten, telefoongesprekken en kinderspelletjes golven op en neer in een film die een fris perspectief biedt op de grote Iraanse filmtraditie van het verbeelden van de wereld van kinderen, en de onbegrijpelijke realiteit van volwassenen.

Na de film gaan we in gesprek met Sylvia Swennen, advocate, en Els Heijnen, kinderrechtenspecialist. Sylvia Swennen is als advocate gespecialiseerd in familierecht en lid van de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators. Ook is zij werkend als rechtbankmediator bij complexe casuïstiek. Els Heijnen werkte 35 jaar als onderwijskundige  gespecialiseerd in kinderrechten voor Save the Children en Unicef in landen als Bangladesh, Uganda, Nepal en Sri Lanka. Nu werkt ze voor het Etty Hillesum Centrum en Vluchtelingenwerk en komt op voor de kinderrechten, mede specifiek in Deventer. We gaan met hen in gesprek over de rechten van het kind bij scheidingszaken, internationaal en in Nederland.

Deze film wordt vertoond in het kader van Movies that Matter. Movies that Matter organiseert met haar On Tour-programma filmvertoningen en verdiepingsprogramma’s door het hele land én online. Ze werken hierbij samen met uiteenlopende organisaties en bedrijven. De stichting organiseert onder andere ook het jaarlijkse Movies that Matter festival in Den Haag.

Regie Atiye Zare Arandi
Land België, Iran
Jaar 2024
Duur 80 minuten
Taal Farsi, Engels ondertiteld gesproken

Ook interessant voor jou

L'histoire de Souleymane
wo 29-01

L'histoire de Souleymane

Movies that Matter

Movies that Matter