Women in Troy, as told by our mothers vertelt het mythische verhaal over de belegerde stad Troje vanuit het perspectief van de vrouwen en in het bijzonder vanuit die van de moeders.
Heden en verleden worden door elkaar geweven, het persoonlijke en het mythische versmelten, helden worden monsters, slachtoffers worden daders en uiteindelijk eist het koor de hoofdrol op.
De geschiedschrijving wordt bekeken met een feministische blik.
De tekst is van de hand van de Portugese theatermaker en schrijver Tiago Rodrigues. Voor Women in Troy, as told by our mothers laat hij zich inspireren door verschillende versies van de mythe, recente wereldgebeurtenissen en de persoonlijke verhalen van hemzelf en de theatermakers: Alesya Andrushevska, Manja Topper, Kuno Bakker, Tomer Pawlicki.
We leven mee met de ambities en visies, angsten en verlangens, frustraties en woedes van Helena, Hecuba, Cassandra en Andromache.
"Zo wordt langzaam de hoofdvraag van de voorstelling duidelijk: als we verhalen over oorlog steeds alleen maar vanuit het mannelijke perspectief vertellen, welke ideeën over oorlog houden we dan in stand? Zou de wereldgeschiedenis er anders uit hebben gezien als het vrouwelijke perspectief meer centraal had gestaan?" De Theaterkrant
Woman in Troy, as told by our mothers was in 2022 ook in MIMIK te zien.
Omdat de voorstelling zo goed ontvangen is en ook nog steeds heel actueel is, gaat de voorstelling in reprise.
Na afloop staat er een drankje voor je klaar.