Hoe ontdek je of je familie betrokken is geweest bij de transatlantische slavernij? Tijdens deze bijeenkomst vertellen Peggy Bouva en Maartje Duin van de bekroonde podcast 'De plantage van onze voorouders' (Prospektor/VPRO) hoe zij hun zoektocht in Nederland en Suriname hebben aangepakt.
In het kader van Keti Koti.
Vervolgens kun je zelf aan de slag, onder leiding van Pieter Bol van Stichting Surinaamse Genealogie. Wat kun je allemaal vinden op internet? Welke vragen moet je stellen en hoe zoek je naar een speld in de hooiberg?
Let op! De workshop kan doorgaan vanaf 20 aanmeldingen. Zorg er voor dat je op tijd kaarten besteld!
Over 'De plantage van onze voorouders'
In de achtdelige podcast "De plantage van onze voorouders" onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage "Tout Lui Faut" in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage. Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot prangende vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?
Over de makers:
Maartje Duin (1975) behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema’s en weet mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Haar werk won o.a. de Directors NL Award (Podkas: Pawel, de Poolse Plukker), de Gouden Freelancer (Gliphoeve, een Vergeten Strijd) en werd genomineerd voor de Prix Europa (Facebook, een Nachtmerrie).
Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar.
Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Deventer.